18.06.2011

ZUPA Z AWOKADO I JARZYN

W okresie letnim nie mam ochoty na zupy, zwłaszcza te gęste, ale gdy znalazłam ten przepis postanowiłam od razu go wypróbować :)

(Przepis autorstwa Jenny Stacey z "Kuchnia wegetariańska")

ZUPA Z AWOKADO:
* dojrzałe awokado
* 50g kukurydzy z puszki (bez zalewy)
* 2 pomidory
* por
* czerwona chilli
* ząbek czosnku
* 2 łyżki soku z cytryny
* łyżka oleju
* 425g wywaru z warzyw lub na kostce warzywnej
* 150ml mleka sojowego

Awokado miażdzymy widelcem, dodajemy sok z cytryny.
Rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kukurydzę, pokrojone pomidory, posiekanego pora i chilli oraz czosnek. Ok. 2-3 min.
Połowę warzyw blendujemy z awokado.
Do garnka z bulionem wlewamy mleko, dodajemy zmiksowaną masę oraz pozostałe warzywa. Gotujemy 3-4 min.

4 komentarze:

  1. zupy z awokado jeszcze nie próbowałam, wygląda bardzo ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się że postanowiłaś go wypróbować - ja widząc gdziekolwiek awokado od razu odczuwam wzmożone przyciąganie w stronę kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Może być niezła, wygląda obiecująco;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja lubię te gęste zupy o każdej porze roku :-)

    OdpowiedzUsuń