W okresie letnim nie mam ochoty na zupy, zwłaszcza te gęste, ale gdy znalazłam ten przepis postanowiłam od razu go wypróbować :)
(Przepis autorstwa Jenny Stacey z "Kuchnia wegetariańska")
ZUPA Z AWOKADO:
* dojrzałe awokado
* 50g kukurydzy z puszki (bez zalewy)
* 2 pomidory
* por
* czerwona chilli
* ząbek czosnku
* 2 łyżki soku z cytryny
* łyżka oleju
* 425g wywaru z warzyw lub na kostce warzywnej
* 150ml mleka sojowego
Awokado miażdzymy widelcem, dodajemy sok z cytryny.
Rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim kukurydzę, pokrojone pomidory, posiekanego pora i chilli oraz czosnek. Ok. 2-3 min.
Połowę warzyw blendujemy z awokado.
Do garnka z bulionem wlewamy mleko, dodajemy zmiksowaną masę oraz pozostałe warzywa. Gotujemy 3-4 min.
zupy z awokado jeszcze nie próbowałam, wygląda bardzo ciekawie:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się że postanowiłaś go wypróbować - ja widząc gdziekolwiek awokado od razu odczuwam wzmożone przyciąganie w stronę kuchni :D
OdpowiedzUsuńMoże być niezła, wygląda obiecująco;)
OdpowiedzUsuńja lubię te gęste zupy o każdej porze roku :-)
OdpowiedzUsuń