Falafel to usmażona kulka z przyprawionej ciecierzycy. Ta wegetariańska potrawa jest popularna w krajach arabskich, u nas spotkałam się z nią jako dodatkiem do wege-hamburgerów.
FALAFLE
* 400g ciecierzycy
* cebula
* ząbek czosnku
* garść posiekanej natki pietruszki
* łyżka kminku
* łyżka kolendry
* jajko
Ciecierzyce moczymy przez noc.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy, następnie blendujemy je razem z ciecierzycą i przyprawami.
Dodajemy jajko, natkę, lepimy ciasto.
Nieduże kulki smażymy aż się zezłocą.
Takie kulki są fajnym dodatkiem do placków pita lub tortilli :)
Warto polać je jakimś sosem.
Od dawna już przymierzam się do Falafeli. Już nawet miałem wczoraj kupić soczewicę (bo ciecierzycy nie mogę nigdzie dostać, a soczewica też często pojawia się w przepisach). W końcu będę musiał wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Dla mnie, wielbicielki ciecierzycy, te kulki to poezja, lubię podać do nich sos jogurtowy z dodatkiem tahini.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Falafle uwielbiam wprost. jakiś ostry jak brzytwa sos tu widzę :-)
OdpowiedzUsuń