Zawsze mam w lodówce zapas ciasta francuskiego. Gdy nie mam pomysłu na obiad, kolacje czy deser to po prostu biorę to co mam w lodówce i zapiekam :)
Ponieważ robienie jakichkolwiek ciast wychodzi mi dość średnio, to takie gotowe ciasto jest dla mnie genialnym wynalazkiem.
PASZTECIKI Z WARZYWAMI
*3marchewki
*cukinia
*kawałek pora (biała część)
*łodyga selera naciowego
*cebula
*sól, pieprz, oregano
*oliwa
*ciasto francuskie
Marchewkę ucieramy, cukinię kroimy w półksiężyce, pora, seler i cebule w plasterki. Doprawiamy i smażymy ok. 10 min.
Ciasto kroimy na kawałki ok. 10cm x 10cm. Na jeden kawałek nakładamy farsz i przykrywamy go drugim, lepimy brzegi, a na wierzchu nacinamy.
Pieczemy ok. 15 min w temp. 180c
Mieszanka warzyw użyta tutaj jako farsz świetnie smakuje sama lub jako dodatek do obiadu :)
fajne te warzywne paszteciki :) mniam
OdpowiedzUsuńPycha, wyglądają świetnie! :)
OdpowiedzUsuńCo prawda jestem typowym mięsożercą, jednakże paszteciki w jakiś sposób mnie urzekły. Chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńa ja mam dwie lewe ręce do ciasta francuskiego :) nie wiem dlaczego, ale jakoś zawsze coś pójdzie nie tak. niemniej dalej próbuję coś z niego stworzyć :)
OdpowiedzUsuńpaszteciki wyglądają bardzo smakowicie!
Takiej wersji jeszcze nie jadłam, mimo że często robię kotlety np. z kalafiora, brokułów czy fasolki. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńz warzywami jeszcze nie jadłam ale na pewno je zrobię bo wyglądają super i przepis też bardzo ciekawy. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń