21.09.2011

Dyniowo-kokosowe bułeczki

Mam w planach wiele dyniowych przepisów (zarówno na słodko jak i w wersjach typowo obiadowych) i boję się, że nie zdążę ich wszystkich wypróbować przed końcem dyniowego sezonu...
To niesamowite ile możliwości daje dynia w kuchni :)
Poniżej wersja na drugie śniadanie albo przekąskę w ciągu dnia:

BUŁECZKI DYNIOWO-KOKOSOWE
z tych proporcji można zrobić 3 przeciętnej wielkości bułki, ale można też upiec w formie niedużego ciasta

* 1 filiżanka drobno startej dyni
* 1 1/2 filiżanki mąki (orkiszowej, ale inna też się pewnie sprawdzi)
* 1 filiżanka wiórek kokosowych
* 3/4 filiżanki cukru
* łyżeczka sody
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki octu jabłkowego
* 5 łyżek oleju
* 1/3 filiżanki wody
* 1-2 łyżeczki kardamonu

Mąkę mieszamy z wiórkami, sodą, proszkiem do pieczenia, solą i kardamonem.
W drugim naczyniu łączymy dynię, olej, wodę, ocet oraz cukier.
Łączymy obydwie masy.
Wlewamy ciasto do naoliwionej formy i pieczemy ok 30-35min w temp. 180c
jemy po ostygnięciu -wtedy ciasto nabiera odpowiedniej formy i smaku :)


8 komentarzy:

  1. Też bardzo lubię dynię. Fajny przepis na bułeczki z niej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. w tej wersji jeszcze dyni nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia w bułeczkach na pewno smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie mam dyni. ;(
    Za to kokos kocham i posiadam wiórki, niestety z nich bułeczek nie wyczaruję, a szkoda.
    Pysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo są fajne te bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam sie szczerze, że dynie wykorzystuje jedynie w formie pestek i do robienia jakiś minek na Halloween:) Boję się, że jak ja przyrządzę to nie będzie mi smakować.. Ale twoje bułeczki wyglądają meega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to musi być boskie!
    Mam tak samo, znajduję mnóstwo ciekawych przepisów i sama mam głowę pełną dyniowych pomysłów, a czasu tak niewiele :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie bułeczki po prostu muszą być pyszne! Nie ma innej opcji!:)

    OdpowiedzUsuń