29.09.2011

Boczniaki a la flaki

Nigdy nie próbowałam  "normalnych" flaków - nawet w okresie gdy jadłam mięso odstraszał mnie ich zapach i wygląd.
Kiedyś próbowałam jedynie "flaków" sojowych, a ostatnio pomyślałam, że boczniaki świetnie będą się nadawać do wykorzystania ich w takiej formie.

BOCZNIAKI A LA FLAKI
* 300g boczniaków
* biała część pora
* duża cebula
* 1-2 ząbki czosnku
* 2 średnie marchewki
* 1 pietruszka
* 3-4 łodygi selera naciowego
* przyprawy: sporo majeranku, pieprz, gałka muszkatołowa,(przyprawiamy według własnego uznania)
* litr bulionu warzywnego (może być kostka/przyprawa warzywna)

Posiekany por, cebulę i czosnek podsmażamy na niedużej ilości oliwy, gdy lekko się zarumienią dorzucamy boczniaki (pocięte w paski). Smażymy parę minut.
Bulion doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niego startą marchewkę, pietruszkę oraz posiekany seler. Gotujemy na mały ogniu, po paru minutach, dorzucamy warzywa z patelni.
Nie pamiętam dokładnie ile czasu zajęło mi gotowanie, ale trwało krótko ok. 10-15 minut.
''Flaki" posypałam natką pietruszki


Ostatnio czytałam na temat grzybów i ich właściwości antyrakowych . Boczniaki zajęły aż 2 pozycję wśród wszystkich rodzajów grzybów, więc warto je wprowadzać do codziennego menu :-)

8 komentarzy:

  1. Zaskakujesz mnie tymi swoimi pomysłami. ;)
    Ten blog jest pełen pysznych, zdrowych obiadków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brrrr, ja też nigdy nie jadłam flaków więc nie mam pojęcia jak mogą smakować ale takie boczniakowe to w każdej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja chyba jeszcze nigdy nie jadłam boczniaków. Chyba czas to zmienić. Własnie o takiej zupie już słyszałam dużo dobrego, więc pewnie warto zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. PODOBA MI SIĘ POMYSŁ NA BOCZNIAKOWE FLAKI! WYKORZYSTAM.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł, jakoś zapomniałam o istnieniu tych grzybów, dzięki za przypomnienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie boczniaki a la flaki robiła moja babcia dla dziadka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, jako kotlety robiłem boczniaki ale jako flaki, nigdy

    OdpowiedzUsuń
  8. Flaki prawdziwe są wspaniałe, tylko trzeba je umieć zrobić. Trzeba sporo czasu aby je obgotować (min3 razy) i długo gotować, ważne też są przyprawy - tu imbir. Ale flaczki z boczniaków też pycha. Dobra jest też golonka ala flaczki, po niemiecku czyli z 1/2szklanki piwa w środku.

    OdpowiedzUsuń