01.10.2011

"Kanapka" z mango i tofu

Staram się ograniczać spożycie pieczywa (zwłaszcza białego), dlatego bardzo spodobał mi się pomysł na wkładanie zawartości kanapki nie pomiędzy kromki chleba, a w główkę sałaty lodowej :)


Poniższe kanapki są aromatyczne, a połączenie słodkiego mango z cytryną i intensywnymi przyprawami daje bardzo ciekawy smak :)

KANAPKA Z TOFU 
proporcje na 2 kanapki
* główka sałaty lodowej
* 350g tofu (zwykłego)
* czerwona papryka
* mango
* 3 ząbki czosnku
* sok z 1 cytryny
* 2 łyżeczki bazylii
* 2 łyżeczki startego imbiru
* łyżeczka kurkumy
* łyżeczka curry

Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
W miseczce mieszamy sok z cytryny, imbir, bazylię, curry i kurkumę. Wkładamy do niej tofu i odstawiamy na 30 min, żeby smaki się przegryzły.
Podsmażamy posiekany czosnek ( na 3 łyżkach oliwy), dodajemy tofu wraz z sokiem. Smażymy przez kilka minut i odstawiamy.
Dodajemy pokrojone mango i paprykę, mieszamy.
Sałatę przekrawamy na pół i wyjmujemy środkowe liście, tak żeby powstały dwie miseczki. Nadziewamy je farszem.


  
Przepis ten jest modyfikacją nie-wege przepisu z Alive Magazine

7 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł. :) Nigdy nie jadłam tofu, jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. ja równiez nigdy nie jadłam tofu, ponieważ cały czas zamierzam się go kupić, ale mam obawy, że nie będzie mi smakować, bo nikt nie jest w stanie powiedzieć mi i porównać do czego jest podobne w smaku. Może ty pomożesz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. takie kanapki chciałabym jeśc jak najczęściej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, bardzo fajny pomysł. Pierwszy raz widzę coś takiego, ale jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez pieczywka, tak całkiem, to ja się nie piszę, ale taką kanapkę owszem schrupałabym :-)
    Samo tofu moim zdaniem nie samkuje jakoś konkretnie, dopiero w kompozycji z innymi smakami jest super, czy się ze mną zgadzacie?

    OdpowiedzUsuń
  6. rzeczywiście ciężko jest opisać smak tofu, ponieważ zazwyczaj jest ono bazą do marynat lub słodkich kremów. Samo w sobie nie ma intensywnego smaku, po prostu trzeba kupić i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń