Przepis jest bardzo podobny do przepisu na słodkie bułeczki z dyni, który dodałam parę postów wcześniej. Tym razem ciasto dyniowo-kokosowe posłużyło za bazę do ciasteczek.
Ciastka są miękkie (konsystencja muffinek) i dość słodkie :)
CIASTKA DYNIOWO-KOKOSOWE
proporcje na ok. 25 ciastek
* 1/2 filiżanki mąki orkiszowej
*
1/2 filiżanki
mąki kukurydzianej
*
2 filiżanki
wiórek kokosowych
* 1 1/4 filiżanki startej dyni
*
1 filiżanka
cukru nierafinowanego (myślę, że można dać 3/4 -11/4 w zależności jak słodkie ciastka chcemy otrzymać)
* garść rodzynków
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki soli
*
1/2 łyżeczki
kardamonu
* 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej
*
1/2 łyżeczki
cynamonu
W jednym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, wiórki kokosowe, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugim startą dynię z cukrem.
Łączymy obie masy.
Łyżką nabieramy ciasto i układamy ciasteczka na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180c
Czekamy aż całkowicie ostygną.
Przepis dodałam do KONKURSU
No proszę, u mnie też dziś ciasteczka dyniowe :) Wymiana? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego dnia :)
Ooo bardzo fajne, aromatyczne i kokosowe. W sam raz do popołudniowej herbatki :)
OdpowiedzUsuńu mnie też chwilowo masowe przetwarzanie 7 kg dyni ;)
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasteczka. Może się skuszę :D
OdpowiedzUsuńŚwietne. :) Ciekawa jestem, jak smakują dyniowe ciastka.
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne muszą być.
OdpowiedzUsuńwszędzie roi się od przepisów zawierających dyniowy składnik ;d
OdpowiedzUsuńPyszne ciacha!
Zdrowe, pyszne i na pewno nieprzesłodzone. Czyli takie, jak lubię. Już jestem ich fanką :)
OdpowiedzUsuń