05.10.2011

Ciasteczka dyniowe

Przepis jest bardzo podobny do przepisu na słodkie bułeczki z dyni, który dodałam parę postów wcześniej. Tym razem ciasto dyniowo-kokosowe posłużyło za bazę do ciasteczek.
Ciastka są miękkie (konsystencja muffinek) i dość słodkie :)

CIASTKA DYNIOWO-KOKOSOWE
proporcje na ok. 25 ciastek
* 1/2 filiżanki mąki orkiszowej
* 1/2 filiżanki mąki kukurydzianej
* 2 filiżanki wiórek kokosowych
* 1 1/4 filiżanki startej dyni
* 1 filiżanka cukru nierafinowanego (myślę, że można dać 3/4 -11/4 w zależności jak słodkie ciastka chcemy otrzymać)
* garść rodzynków
* łyżeczka proszku do pieczenia
* łyżeczka sody
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki kardamonu
* 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki cynamonu

W jednym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, wiórki kokosowe, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugim startą dynię z cukrem.
Łączymy obie masy.
Łyżką nabieramy ciasto i układamy ciasteczka na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180c
Czekamy aż całkowicie ostygną.


Przepis dodałam do KONKURSU 

8 komentarzy:

  1. No proszę, u mnie też dziś ciasteczka dyniowe :) Wymiana? :)

    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo bardzo fajne, aromatyczne i kokosowe. W sam raz do popołudniowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie też chwilowo masowe przetwarzanie 7 kg dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne ciasteczka. Może się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne. :) Ciekawa jestem, jak smakują dyniowe ciastka.

    OdpowiedzUsuń
  6. wszędzie roi się od przepisów zawierających dyniowy składnik ;d
    Pyszne ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowe, pyszne i na pewno nieprzesłodzone. Czyli takie, jak lubię. Już jestem ich fanką :)

    OdpowiedzUsuń