20.08.2011

Ziemniaki w sezamie

Ten przepis to jedynie pomysł na podania ziemniaków w innej formie niż tłuczone czy w kawałkach.
Świetne w połączeniu z surówkami :)

ZIEMNIAKI W SEZAMIE
* 5 ziemniaków
* sól czosnkowa i pieprz do smaku
* 1/2 filiżanki sezamu


Gotujemy ziemniaki, ubijamy, przyprawiamy (do masy można dodać jeszcze jajko albo masło, ale mnie najbardziej smakują same ziemniaki), formujemy kulki i obtaczamy je w sezamie.

Pieczemy do momentu aż lekko się zarumienią.


9 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, takich jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ziemniaka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo nietypowy sposób na ziemniaka, ciekawa jestem ich smaku. Może dodasz je do mojej akcji warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285 ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaki są takie oklepane (na puree chcialoby się rzec :P ), że od dawna nie miałam na nie specjalnej ochoty... do teraz. Sama nie wpadłabym na takie połączenie. ale brzmi świetnie, trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie napisałaś jak piec czy chodzi o piekarnik? jeśli tak to na ile stopni?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawie wygląda. Chyba muszę spróbować, bo zwykłe ziemniaki są takie nudne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy : tak, chodzi po prostu o piekarnik :) piekłam w 180c dopóki sezam się nie zarumienił

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny pomysł, w dodatku, to znów takie danie, które wkłada się do piekarnika i w tym czasie można marzyć o niebieskich migdałach :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ponieważ zbliża się już koniec akcji poproszę o dodanie banerka akcji Warzywa psiankowate lub linku do zaproszenia http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285, abym mogła zaakceptować przepis i dodać do podsumowania.

    OdpowiedzUsuń