21.05.2011

JĘCZMIENNE KOTLECIKI

Płatki jęczmienne to jeden z moich ulubionych składników  pysznych śniadań, ale w formie kotletów smakują mi jeszcze bardziej :)

JĘCZMIENNE KOTLECIKI
* ok 150g płatków jęczmiennych błyskawicznych
* duża marchewka
* cebula
* ząbek czosnku (zmiażdżony/posiakany)
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* przyprawy: majeranek, kurkuma, oregano, pieprz, sól (ilości dowolne ja dodałam sporo przypraw, żeby kotleciki były aromatyczne :) )

Płatki zalewamy gorąca wodą i czekamy aż napęcznieją
Mieszamy je ze startą marchewką, posiekaną cebulą i czosnkiem, natką oraz przyprawami.
(Jeżeli masa jest zbyt sztywna dodajemy wodę, jeżeli zbyt wilgotna dosypujemy bułkę tartą)
Formułujemy kotlety, obtaczamy w dowolnej panierce (bułka tarta, sezam, mąka) i smażymy.

Masa jest bardzo lepka i nie wymaga dodawania jajka.
Z powyższych proporcji wyszło mi 7 kotletów.

5 komentarzy:

  1. kolejny fajny pomysł na kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kotlety! Robię je z wszystkiego co jest pod ręką(kasze, ryże, warzywa, ziarna). Miło wiedzieć, że jest w Łodzi blog wege, poważnie:). Myślałam, że w tym mieście tacy ludzie nie istnieją!:P Piątka za to!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na obiadek- zdrowo, smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę spróbować takich kotlecików. Koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe kotleciki, odgapię kiedyś :))

    OdpowiedzUsuń