Płatki jęczmienne to jeden z moich ulubionych składników pysznych śniadań, ale w formie kotletów smakują mi jeszcze bardziej :)
JĘCZMIENNE KOTLECIKI
* ok 150g płatków jęczmiennych błyskawicznych
* duża marchewka
* cebula
* ząbek czosnku (zmiażdżony/posiakany)
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* przyprawy: majeranek, kurkuma, oregano, pieprz, sól (ilości dowolne ja dodałam sporo przypraw, żeby kotleciki były aromatyczne :) )
Płatki zalewamy gorąca wodą i czekamy aż napęcznieją
Mieszamy je ze startą marchewką, posiekaną cebulą i czosnkiem, natką oraz przyprawami.
(Jeżeli masa jest zbyt sztywna dodajemy wodę, jeżeli zbyt wilgotna dosypujemy bułkę tartą)
Formułujemy kotlety, obtaczamy w dowolnej panierce (bułka tarta, sezam, mąka) i smażymy.
Masa jest bardzo lepka i nie wymaga dodawania jajka.
Z powyższych proporcji wyszło mi 7 kotletów.
kolejny fajny pomysł na kotleciki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotlety! Robię je z wszystkiego co jest pod ręką(kasze, ryże, warzywa, ziarna). Miło wiedzieć, że jest w Łodzi blog wege, poważnie:). Myślałam, że w tym mieście tacy ludzie nie istnieją!:P Piątka za to!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na obiadek- zdrowo, smacznie ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować takich kotlecików. Koniecznie!
OdpowiedzUsuńciekawe kotleciki, odgapię kiedyś :))
OdpowiedzUsuń