RYŻOWE KOTLECIKI
* 120g ugotowanego ryżu
* 200g pieczarek
* duża cebula
* 2 łyżki płatków owsianych
* 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
* 1/3 pęczka natki pietruszki
* bułka tarta
* przyprawy (wg uznania, ja dodałam pieprz i tymianek)
Płatki moczymy w wodzie, żeby napęczniały.
Podsmażamy drobno posiekaną cebulę, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, smażymy parę minut.
Mieszamy ryż, pieczarki, cebulę, orzechy, odsączone płatki, posiekaną natkę oraz przyprawy . Jeżeli masa nie jest wystarczająco zwarta dodajemy bułkę tartą.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy na złotobrązowy kolor.
Bardzo pyszne kotlety. Wlasnie usmazylam i smakowaly calej rodzinie. Super przepis.
OdpowiedzUsuń