6.09.2011

Zupa z dyni

Smak dyni poznałam dopiero parę lat temu, ale od razu stał się jednym z moich ulubionych i co roku wypatruję sezonu dyniowego, który właśnie trwa :-)
Zupę z dyni robiłam teraz po raz pierwszy i bardzo mi zasmakowała, na pewno wejdzie na stałe do mojego jadłospisu.

ZUPA-KREM Z DYNI
* 1kg dyni
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* ok. 750ml wywaru warzywnego (może być kostka warzywna)
* filiżanka mleka (ja użyłam sojowego, może być też śmietana itp)
* pełna łyżka masła ( u mnie roślinne)
* 2łyżki soku z cytryny
* przyprawy wg uznania, u mnie: sporo pieprzu, 3 liście laurowe, trochę lubczyku
* koperek (na wierzch)

Posiekaną cebulę i czosnek lekko podsmażamy na maśle,
dodajemy dynię (pokrojoną w średniej wielkości kostkę), po chwili zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
gotujemy ok 15min na małym ogniu.
Zupę blendujemy razem z mlekiem ( można je pominąć jeśli nie lubi kremowego smaku/konsystencji zupy)
posypujemy koperkiem.




8 komentarzy:

  1. ja dynię właśnie dopiero odkrywam, na zupę również się szykuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam dyni w domu, ale jestem pod wrażeniem tego, co można z niej przyżądzić! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze zupy z dyni, generalnie niewiele potraw jadłam z wykorzystaniem tego warzywa. Chyba czas to zmienić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynię uwielbiam, więc zupę zjem z apetytem! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba jutro też zrobię zupkę z dyni, narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. What a lovely soup.It looks delicious. This is my first visit to your blog, so I took some time to browse through your earlier posts. I am so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    OdpowiedzUsuń
  7. dyniowe zupy są takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dynę za to, że jest taka wszechstronna. Można z niej zrobić taką pyszną zupę jak Ty, albo upiec ciasto :)

    OdpowiedzUsuń