Smak dyni poznałam dopiero parę lat temu, ale od razu stał się jednym z moich ulubionych i co roku wypatruję sezonu dyniowego, który właśnie trwa :-)
Zupę z dyni robiłam teraz po raz pierwszy i bardzo mi zasmakowała, na pewno wejdzie na stałe do mojego jadłospisu.
ZUPA-KREM Z DYNI
* 1kg dyni
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* ok. 750ml wywaru warzywnego (może być kostka warzywna)
* filiżanka mleka (ja użyłam sojowego, może być też śmietana itp)
* pełna łyżka masła ( u mnie roślinne)
* 2łyżki soku z cytryny
* przyprawy wg uznania, u mnie: sporo pieprzu, 3 liście laurowe, trochę lubczyku
* koperek (na wierzch)
Posiekaną cebulę i czosnek lekko podsmażamy na maśle,
dodajemy dynię (pokrojoną w średniej wielkości kostkę), po chwili zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
gotujemy ok 15min na małym ogniu.
Zupę blendujemy razem z mlekiem ( można je pominąć jeśli nie lubi kremowego smaku/konsystencji zupy)
posypujemy koperkiem.
ja dynię właśnie dopiero odkrywam, na zupę również się szykuję :)
OdpowiedzUsuńNie mam dyni w domu, ale jestem pod wrażeniem tego, co można z niej przyżądzić! ;-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze zupy z dyni, generalnie niewiele potraw jadłam z wykorzystaniem tego warzywa. Chyba czas to zmienić. ;)
OdpowiedzUsuńDynię uwielbiam, więc zupę zjem z apetytem! :)
OdpowiedzUsuńChyba jutro też zrobię zupkę z dyni, narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńWhat a lovely soup.It looks delicious. This is my first visit to your blog, so I took some time to browse through your earlier posts. I am so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary
OdpowiedzUsuńdyniowe zupy są takie pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynę za to, że jest taka wszechstronna. Można z niej zrobić taką pyszną zupę jak Ty, albo upiec ciasto :)
OdpowiedzUsuń