31.08.2011

"Szarlotka" z tofu

Jest to wypiek trochę zbliżony do szarlotki, trochę do sernika, a trochę do słodkiej bułki z serem ;)
Przepis znalazłam na stronie Polsoji, od siebie dodałam rodzynki

"SZARLOTKA" Z TOFU
* 2 bułki grahamki
* 2 duże jabłka
* paczka (125g) tofu białego
* 3 łyżki miodu
* cynamon, cukier
* rodzynki
* mleko sojowe
* olej


Bułki kroimy w plastry i moczymy je w mleku. Jabłka ucieramy na tarce, dodajemy do nich cynamon i cukier (ilość taka jaką lubimy), mieszamy.
Tofu rozgniatamy i mieszamy z miodem.
 Blachę do pieczenia smarujemy olejem, układamy na niej warstwowo: pieczywo, jabłka, tofu, rodzynki. Pieczemy w piekarniku 180c przez ok 20 minut.

9 komentarzy:

  1. już któryś raz zbieram się na wypiek z tofu (bo w czystej postaci nie za bardzo mi smakuje), ale nadal nie mogę się zdecydować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalnie i pewnie smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowite połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Konceptowe takie. Szybkie, łatwe i prawdopodobnie całkiem dobre jak np sucharki maczane w mleku, (fetysz lat szczenięcych XD). Ma w sobie coś z zapiekanki, w których smaki bardzo dobrze się 'łączą'. Pomysł na wolną chwilę, dosłownie :)
    A co do fasoli występuje pod nazwą Roman, Cranberry/Żurawinowa, Borlotti podobno dostać można suchą ale ja widziałam ją tylko puszkowaną (GOYA) w Realu bądź Intermarche

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm.. tofu? nie wiem, czy lubię ;) ale wypiek wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł, oryginalny. Takiej szarlotki jeszcze nie widziałam, o próbowaniu nie wspominam, a chętnie bym podwędziła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam tofu, jakoś mnie nie ciągnie w te rejony na zakupach. Ale szarlotka z grahamki...tego jeszcze nie było. :)

    OdpowiedzUsuń