Uwielbiam masło orzechowe, najbardziej w czystej formie, ale tym razem wykorzystałam je do upieczenia ciasteczek:
CIASTECZKA Z MASŁA ORZECHOWEGO
* filiżanka masła orzechowego
* 3/4 filiżanki cukru (ja użyłam nierafinowanego)
* 3 łyżki siemienia lnianego (wcześniej zalanego wrzątkiem, tak żeby zmiękło i stworzyło lepką konsystencję)
* kilka kropel aromatu waniliowego
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Pieczemy w temp. 180c ok. 10min. Te ciasteczka łatwo jest przypalić, wiec warto ich doglądać i wyjąć gdy będą lekko zarumienione.
Jemy po ostudzeniu. Wcześniej mogą być rozmiękłe, ale gdy ostygną nabierają ciasteczkowej formy :)
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej MASŁO ORZECHOWE NA SŁODKO I WYTRAWNIE
Świetne te ciasteczka. :) Bardzo lubię masło orzechowe... zresztą, czy są osoby, które nie?
OdpowiedzUsuńno proszę, nie pomyślałabym, że z tak minimalistycznych składników, ppowstaną takie łądne ciastka :)
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe - pycha! :)
OdpowiedzUsuńBardzo bym chciała w końcu zrobić sobie takie domowe masełko z orzechów;)mam je w planach!Twoje ciasteczka są bajeczne;d
OdpowiedzUsuńporywam kilka ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie ciasteczka dla mnie :) Pychota!
OdpowiedzUsuńTeż takie robię, są boskie!
OdpowiedzUsuńna masło orzechowe mam zakaz, bo jak tylko otworzę słoik, zjadam pół na poczekaniu
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio rozsmakowałam się w maśle orzechowym i dodaję je do wszystkiego. :)
OdpowiedzUsuńtylko 4 składniki, a ciasteczka wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe to jest to! Twoje są bardzo mocno maślano-orzechowe:)
OdpowiedzUsuńJa robiłam z mąką z pełnego przemiału, z dodatkiem czekolady i płatków owsianych - i też byłam nimi zachwycona!
This really sounds delicious. This is my first visit to your site, so I took some time to browse through your earlier posts. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary
OdpowiedzUsuń