06.08.2011

AROMATYCZNE PLACUSZKI MARCHWIOWE

Smak tych placuszków tkwi w przyprawach, dlatego ważne, żeby nie pominąć żadnej z nich :)

AROMATYCZNE PLACUSZKI Z MARCHWI
* 2 średnie marchewki
* 1 1/4 filiżanki mąki
* 1 1/4 filiżanki mleka sojowego
* 1/4 filiżanki syropu z agawy lub miodu
* 2 łyżki siemienia lnianego (namoczonego w gorącej wodzie)
* łyżeczka cynamonu
* łyżeczka gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
* plasterek imbiru drobno posiekany
* łyżeczka aromatu waniliowego
* szczypta soli

Marchew ucieramy na tarce o drobnych oczkach.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (na końcu dodając marchew) i smażymy placki.
Polewamy syropem z agawy lub miodem.
 Możemy również posypać orzechami włoskimi.

12 komentarzy:

  1. podobają mi się! Mają świetne dodatki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne placki. Lubię połączenie marchewki z przyprawami korzennymi. Pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. cynamon, marchew i orzechy włoskie- wspaniałe trio! na pewno wypróbuję ten przepis ;3

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne placuszki. :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham marchewkę w każdej postaci, więc przepis jak najbardziej przypadł mi do gustu :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze takich marchwiowych placuszków,a wyglądają zachęcająco;)
    Ksiązką na pewno jest świetna,czuję to już po samej okładce;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się te połączenie - marchewka i tak aromatyczne przyprawy. Muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie ośliniłam klawiaturę...uwielbiam marchewkowe placki! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. marchewkowe placki... pomarańczowe cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nie jadłam takich placków, na pewno są pyszne, bo marchew w takim wydaniu jest przeboska ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam placuszki marchewkowe. :D Takie prawie ciasto marchewkowe w szybszej do wykonania wersji. ;) Pyszności. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Były dzisiaj na śniadanie. Jedyne co musiałam zmienić, to użyłam kefiru zamiast mleka, bo zniknęło tajemniczym sposobem. Dodałam też szczyptę sody do ciasta, dzięki czemu wyszły lekko puszyste. Były pysznościowe, ślicznie dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń