Bardzo lubię ciemne kakao i często mieszam je z innymi produktami, żeby uzyskać coś na kształt masła czekoladowego. Poniżej jedna z takich propozycji:
KAKAOWE MASŁO Z TOFU
* 100g tofu białego
* 1/3 filiżanki kakao gorzkiego
* 1/3 filiżanki masła orzechowego
* 3 łyżki syropu z agawy (lub 2-3 miodu)
* mleko sojowe - w takiej ilości, żeby uzyskać zadowalającą nas konsystencję
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Masło nadaje się do gofrów, naleśników, jako dip dla owoców czy ciasteczek.
Genialny pomysł! Chętnie spróbuję, musi być super na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńmoże kiedyś się przekonam do tofu... ale myślę, że połączenie go z czekoladą jest dobrą drogą do tego, abym je polubiła ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Ostatnio bardzo eksperymentuję z kuchnią wegetariańską, więc na pewno spróbuję! A teraz dodaję Cię do listy czytanych przeze mnie blogów na mojej stronie! :D Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńGofry z takim musem...po prostu cud, miód, malina! :)
OdpowiedzUsuńświetna,zdrowsza wersja tradycyjnego masła czekoladowego;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Nigdy nie jadłam jeszcze tofu, ale chyba w końcu go spróbuję, ma tyle zastosowań... :)
OdpowiedzUsuńa ja też jeszcze nie próbowałam tofu - tutaj wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńPomysłowe masełko. Nigdy nie jadłam tofu, ale wczoraj kupiłam i mam zamiar w jakiś sposób wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je w końcu, przepyszne! Smakuje trochę jak nutella i ma taką fajną, kremową konsystencję :)
OdpowiedzUsuń