03.08.2011

KAKAOWE MASŁO Z TOFU

Bardzo lubię ciemne kakao i często mieszam je z innymi produktami, żeby uzyskać coś na kształt masła czekoladowego. Poniżej jedna z takich propozycji:

KAKAOWE MASŁO Z TOFU
* 100g tofu białego
* 1/3 filiżanki kakao gorzkiego
* 1/3 filiżanki masła orzechowego
* 3 łyżki syropu z agawy (lub 2-3 miodu)
* mleko sojowe - w takiej ilości, żeby uzyskać zadowalającą nas konsystencję

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Masło nadaje się do gofrów, naleśników, jako dip dla owoców czy ciasteczek.

9 komentarzy:

  1. Genialny pomysł! Chętnie spróbuję, musi być super na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. może kiedyś się przekonam do tofu... ale myślę, że połączenie go z czekoladą jest dobrą drogą do tego, abym je polubiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Ostatnio bardzo eksperymentuję z kuchnią wegetariańską, więc na pewno spróbuję! A teraz dodaję Cię do listy czytanych przeze mnie blogów na mojej stronie! :D Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gofry z takim musem...po prostu cud, miód, malina! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna,zdrowsza wersja tradycyjnego masła czekoladowego;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł. Nigdy nie jadłam jeszcze tofu, ale chyba w końcu go spróbuję, ma tyle zastosowań... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja też jeszcze nie próbowałam tofu - tutaj wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysłowe masełko. Nigdy nie jadłam tofu, ale wczoraj kupiłam i mam zamiar w jakiś sposób wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam je w końcu, przepyszne! Smakuje trochę jak nutella i ma taką fajną, kremową konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń