30.06.2011

ZUPA Z BOBU

Z tego co zauważyłam, większość osób czekała na sezon truskawkowy, natomiast ja bardziej na czereśniowy i bobowy, który na szczęście już trwa :-)

ZUPA Z BOBU
* 3kubki bobu
* 5 łodyg selera naciowego
* duża marchewka
* duża cebula
* 2 pomidory
* 2 łyżki majeranku
* kostka warzywna
* łyżka koncentratu pomidorowego
* pieprz

Wiem, że sporo osób nie lubi niełuskanego bobu, ale według mnie młody bób smaczny jest również bez obierania :)


Łodygi selera, marchewkę oraz cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy majerankiem i pieprzem i dusimy przez kilka minut.
W garnku gotujemy wodę (500ml) z kostką warzywną, wrzucamy do niej bób oraz pozostałe warzywa, dodajemy koncentrat.
Gotujemy 10 minut.


Przepis bierze udział w akcji : WEGAŃSKIE PRZYSMAKI

4 komentarze:

  1. jeśli tylko bób moge zastąpić fasolą jestem zdecydowaną fanką tej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nawet nie wiedziałam, że bób można jeść niełuskany! Muszę takiego spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Też czekałam na sezon bobowy! Ale nigdy jeszcze nie próbowałamtakiej zupy - czas to nadrobić, póki jeszcze trwa bobo-sezon ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis :) i talerzyk :D

    OdpowiedzUsuń