22.03.2011

SZPINAKOWY TORCIK

Szpinak, zwłaszcza świeży, to jedno z moich ulubionych warzyw. Dodaje go do sałatek, szejków owocowo-warzywnych lub jako farsz do naleśników.
Tym razem nie posłużył za farsz a sam stał się składnikiem naleśnika :)

SZPINAKOWY TORCIK
* 3 pełne garści świeżego szpinaku (ok.120g)
* 2/3 filiżanki mąki
* 2jajak
* wybrane przez nas warzywa
(u mnie są to: marchewka, cebula dymka i szczypiorek, pomidor, kiełki brokułów)

Liście szpinaku, mąkę i jajka miksujemy w blenderze i jeśli trzeba dodajemy trochę wody, żeby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.
Smażymy naleśniki i przekładamy je świeżymi warzywami.

Mnie najbardziej smakują tutaj różnego rodzaju kiełki oraz marchewka.


Wersja prezentowana powyżej posłużyła za śniadanie, ale można zrobić dużo większe naleśniki, bogato je poprzekładać i powstanie sycący obiad :)

3 komentarze:

  1. Ojej pycha! Tak wiosennie kolorowo i przede wszystkim zdrowo! U mnie makaron z sosem szpinakowym :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale i apetycznie wygląda. Dietetyczne wydanie pełne witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bajecznie kolorowo, szpinak w takim wydaniu to chyba każde dziecko nawet by zjadło bez krzywienia się, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń