ROGALE ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI
(proporcje na 4 rogale)
* ciasto francuskie
* ok 180g świeżego szpinaku
* ok 230g pieczarek
* duża czerwona cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki masła (roślinnego)
* gałka muszkatołowa, sól, pieprz
* mak
Posiekana cebulę i czosnek podsmażamy na maśle.
Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, liście szpinaku, przyprawy. Dusimy ok 2 min.
Z ciasta francuskiego wycinamy 4 koła o średnicy 15-20cm, na każdym z nich kładziemy farsz, składamy ciasto na pół i zlepiamy brzegi. Posypujemy makiem.
Rogale pieczemy w temp. 180-200c aż nabiorą złotobrązowego koloru.
(Przepis na podstawie przepisu Jenny Stacey, ona do farszu dodała jeszcze śmietanę kremówkę.)
Uwielbiam świeży szpinak w czym z pewnością swój udział miał Popeye - ów marynarz był (i jest) jednym z moich ulubionych bohaterów kreskówek :-)
fajne rogale, na pewno by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńtakiego rogala to chętnie bym porwała do śniadanka;)
OdpowiedzUsuńwyglądają tak pysznie, że od razu zjadłabym pewnie dwa :)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś nie mogłam patrzeć na szpinak (trauma z przedszkolnej stołówki ;), a teraz się nim zajadam. Uwielbiam rogale ze szpinakiem!
OdpowiedzUsuń