PLACKI ZIEMNIACZANE:
(proporcje na 8 niedużych placków):
* 3 dosć duże ziemniaki
* ok 40 ml mleka sojowego
* ok 40g płatków błyskawicznych (ja użyłam orkiszowych)
* ok 40g mąki pełnoziarnistej
składniki mieszałam na oko, ale mam nadzieję, że powyższe proporcje są w miarę poprawne. Ciasto musi miec konsystencje umożliwiającą lepienie z niego placków.
MASŁO KOPERKOWE:
* masło roslinne
* posiekany koperek
* czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
proporcje dowolne, ja dodałam sporo koperku -prawie cały pęczek na 2 duże łyżki masła.
Ziemniaki gotujemy, następnie ubijamy, dodajemy mleko płatki (wcześniej zalane wrzątkiem, aby namiękły) i mąkę.
Formujemy placuszki i smażymy do zarumienienia.
Masło mieszamy z posiekanym koperkiem i pieprzem.
Smarujemy nim placuszki.
Na zdjeciu widać jeszcze surówkę : ogórek zielony + kiełki słonecznika.
te placuszki musza smakować obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńplacki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńZ masłem koperkowym jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają bardzo smakowicie :)