Jarmuż jest chyba jednym z najbardziej niedocenianych warzyw w Polsce, ciężko znaleźć go w warzywniakach, a gdy wspominam o nim znajomym, niektórzy w ogóle nie wiedzą o czym mówię ;)
Do tej pory używałam go do warzywno-owocowych szejków, ale dziś postanowiłam sprawdzić jak będzie smakować po ugotowaniu i przygotowałam z niego zupę.
ZUPA Z SOCZEWICY I JARMUŻU
* kg ziemniaków
* 7 liści jarmużu
* 2 filiżanki zielonej soczewicy
* cytryna
* cebula
* 4 ząbki czosnku
* natka pietruszki
* kostka warzywna lub przyprawa warzywna lub bulion z warzyw
* przyprawy: pieprz, kminek, kolendra, kurkuma
Zagotowujemy bulion.
Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekane liście jarmużu, soczewice, zmiażdżony/posiekany czosnek, sok z cytryny.
Podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy do garnka.
przyprawiamy.
Gotujemy do momentu aż soczewica zmięknie.
posypujemy natką.
Zupa jest sycąca :) Zazwyczaj gotuje cały garnek zupy dla siebie, a tutaj po jednej misce czułam się najedzona.
Co za miłe zaskoczenie, że nie tylko ja - piję jarmuż! faktycznie ciężko go dostać i jest mało rozpowszechniony, a szkoda. Ja jeszcze jarmuż wykorzystałam w sałatce i robiłam zupę krem. Twój pomysł na soczewicę i jarmuż bardzo ciekawy. pozdr.
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jarmużu w zupie, jak go jeszcze kiedyś dorwę to spróbuję (ogródkowy się skończył :()
OdpowiedzUsuńteż nie wiem co to jarmuż :P może dlatego, że nigdy jeszcze nie spotkałam się z nim w sklepie...
OdpowiedzUsuńdoskonała do ugotowania w kociołku http://www.meble-ogrodowe-sklep.pl/kociolek-wegierski-farmcook-inox-trojnogu-p-1071.html
OdpowiedzUsuńw ogrodzie, nad ogniskiem, fajna sprawa :)
Zupy z soczewicy to moje ulubione. Mam chyba 2 takie które gotuje przynajmniej raz w tygodniu, jedna mocno pikantna, z papryką itp., druga bardziej orientalna, curry, kardamon, kurkuma, kolendra, imbir. Ta Twoją też na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńoch..uwielbiam to połączenie:)
OdpowiedzUsuńCudna zupa:)
oj,uwielbiam jarmuż i soczewicę...cudna zupa:)
OdpowiedzUsuń