13.10.2011

Tofu orzechowe

Do tej pory masła orzechowego używałam tylko do dań na słodko, ale ostatnio postanowiłam spróbować go innej w wersji i zrobiłam z niego marynatę. Efekt był całkiem ok, jednak przyznaję, że wolę masło w towarzystwie słodkich smaków :)

TOFU W ORZECHOWEJ MARYNACIE
* kostka tofu białego twardego (ok 180g)
* 3 pełne łyżki masła orzechowego
* 1/3 filiżanki soku z pomarańczy
* 3 łyżki oleju (najlepiej orzechowego lub sezamowego)
* mały kawałek startego imbiru

Tofu kroimy w plastry.
Mieszamy ze sobą resztę składników i do powstałej mikstury wkładamy tofu na kilka(naście) godzin.
Tofu pieczemy ok.10min w 180c (swoje piekłam na złej kratce i w trakcie przewracania częśc mi pospadała, dlatego marynata wygląda tak sobie ;) )

Przepis bierze udział w akcji : MASŁO ORZECHOWE - NA SŁODKO I WYTRAWNIE


3 komentarze:

  1. Świetny pomysł x) kocham tofu

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę użyć do tego tofu Polsoi, czy musi być jakieś specjalne?

    OdpowiedzUsuń
  3. suupeeer, uwielbiam i tofu, i masło orzechowe *.*

    OdpowiedzUsuń