POLENTA Z ZIOŁAMI I WARZWYAMI
* kasza kukurydziana
* suszone zioła (u mnie bazylia, tymianek, oregano, szałwia, cząber)
* pomidory
* cukinia
* sos pomidorowy (dowolny, ja swój zrobiłam z cebuli, koncentratu pomidorowego, czosnku i ziół)
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, następnie mieszamy z ziołami (dodajemy taką ilość żeby nam smakowało, ja lubię dużo :) ).
Przelewamy ją do dużego naczynia o płaskim spodzie (warstwa powinna mieć chociaż 2cm wysokości) i odstawiamy do lodówki/zamrażalki żeby zastygła. Następnie kroimy ją na spore części i układamy naprzemiennie z sosem pomidorowym, pomidorami i cukinią.
Wstawiamy do piekarnika 180c, nie pamiętam dokładnie na ile czasu , ale chodzi po prostu o to, żeby danie było wystarczająco ciepłe :)
Nie jadłam jeszcze polenty w ten sposób. Jakoś tak się u mnie utarło, że zawsze jest na mleku na słodko. Zapiszę przepis i wypróbuję w najbliższym czasie.
OdpowiedzUsuństrasznie dawno polenty nie jadłam, może zafunduje sobie dziś na kolację :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńMusi mieć naprawdę interesujący smak i zapach - takie składniki
OdpowiedzUsuń