27.10.2011

Polenta z ziołami i warzywami

POLENTA Z ZIOŁAMI I WARZWYAMI
* kasza kukurydziana
* suszone zioła (u mnie bazylia, tymianek, oregano, szałwia, cząber)
* pomidory
* cukinia
* sos pomidorowy (dowolny, ja swój zrobiłam z cebuli, koncentratu pomidorowego, czosnku i ziół)

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, następnie mieszamy z ziołami (dodajemy taką ilość żeby nam smakowało, ja lubię dużo :) ).
Przelewamy ją do dużego naczynia o płaskim spodzie (warstwa powinna mieć chociaż 2cm wysokości) i odstawiamy do lodówki/zamrażalki żeby zastygła. Następnie kroimy ją na spore części i układamy naprzemiennie z sosem pomidorowym, pomidorami i cukinią.
Wstawiamy do piekarnika 180c, nie pamiętam dokładnie na ile czasu , ale chodzi po prostu o to, żeby danie było wystarczająco ciepłe :)



4 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze polenty w ten sposób. Jakoś tak się u mnie utarło, że zawsze jest na mleku na słodko. Zapiszę przepis i wypróbuję w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie dawno polenty nie jadłam, może zafunduje sobie dziś na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi mieć naprawdę interesujący smak i zapach - takie składniki

    OdpowiedzUsuń