31.10.2011

Dhal z czerwonej ciecierzycy

Dhal to potrawa kuchni indyjskiej oparta na soczewicy, grochu lub fasoli.
Danie jest bardzo aromatyczne i zazwyczaj dość pikantne.

W mojej wersji użyłam soczewicy czerwonej bo najkrócej się ją gotuję, jest sporo przypraw, ale potrawa nie jest pikantna (oczywiście bez problemu można ją zmodyfikować dodając chilli czy cayenne)

DHAL 
* 200g czerwonej soczewicy
* duża cebula
* 3 ząbki czosnku
* 2 duże pomidory
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* kawałek 2-3cm imbiru
* sok z 1 cytryny
* 3 łyżeczki kolendry
* 2 łyżeczki gorczycy
* łyżeczka kozieradki
* 1/3 łyżeczki cayenne
* czerwona papryka


Soczewicę gotujemy do miękkości.
W rondelku podsmażamy (na niedużej ilosci oleju) drobno posiekane: cebulę, czosnek, imbir. Dodajemy przyprawy. Smażymy aż cebula się zeszkli.
Dodajemy grubo pokrojone pomidory i koncentrat, przez chwilę dusimy (jeśli trzeba dodajemy wody).
Do mieszanki na patelni dorzucamy odsączoną soczewicę i sok z cytryny. Mieszamy.
Na wierzchu układamy upieczoną paprykę.


2 komentarze:

  1. Lubię takie dania. Na pewno było smaczne. Podoba mi się dodatek pieczonej papryki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno bardzo smaczne danie :)
    Chyba wkradł się błąd w tytule?

    OdpowiedzUsuń