20.10.2011

Bananowy chlebek

Przepisy na chleb bananowy regularnie pojawiają się na różnych blogach, co z pewnością jest dowodem na to jak smaczny jest ten wypiek :)
Ja darzę go dodatkowo sentymentem, bo jest to pierwsze ciasto jakie kiedyś upiekłam (przepis jest bardzo prosty, polecam osobom, które nie czują się pewnie w pieczeniu ciast :) )

CHLEBEK BANANOWY
* 1,5 filiżanki mąki
* 4 dojrzałe banany (czym dojrzalsze tym ciasto będzie słodsze)
* 1 roztrzepane jajko
* 3/4 filiżanki cukru
* 1/3 filiżanka roztopionego masła
* łyżeczka aromatu waniliowego
* łyżeczka sody
* łyżeczka proszku do pieczenia

(źródło: Easy Recipes )

Rozgniatamy banany (np. widelcem), mieszamy je z masłem.
Dodajemy cukier, jajko, aromat. Mieszamy.
Dodajemy makę wymieszaną z sodą i proszkiem. Dokładnie mieszamy.
Pieczemy ok. godzinę w 170c ( taki czas podaje autor przepisu, ale warto doglądać ciasta, bo moje już wcześniej było gotowe do wyjęcia)


W połączeniu z czekoladą smakuje idealnie :) Myślę, że nastepnym razem dodam kawałki czekolady do ciasta.

7 komentarzy:

  1. Po prostu bajka;) i ta polewa czekoladowa!mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bananowy chleb, to ciasto jest samo w sobie tak pyszne że na dobrą sprawę nie trzeba mu żadnej oprawy (chociaż konfiguracja banan-kokos-czekolada na pewno się sprawdzi). Do tego niesamowicie pachnie przy pieczeniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kawałkami czekolady na pewno smakuje bosko :)
    Uwielbiam ten chlebek, mam jeszcze zapasy w zamrażarce, dzięki za przypomnienie ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki chlebek. Plus czekolada to niebo w gębie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojj, ten chlebek mnie prześladuje, chyba w końcu będę musiała go upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam ochotę na taki chlebek! ;3

    OdpowiedzUsuń
  7. CHLEB/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego !!).

    PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/index6.php

    5.TEMAT.
    ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

    OdpowiedzUsuń