11.07.2011

KOTLECIKI Z KALAFIORA

Kotlety na podstawie przepisu ze strony Przepisy.pl

KOTLETY Z KALAFIORA
* nieduży kalafior
* 1/2 pęczka koperku
* 1/2 pęczka natki
* łyżka kminku
* łyżeczka gałki muszkatołowej
* bulion warzywny (może być kostka, wtedy nie dodajemy już soli)
* pieprz, sól
* bułka tarta - w takiej ilości, żeby nadać kotletom odpowiednią konsystencję
(w oryginalnym przepisie jest też jajko, ja je pominęłam, a masa i tak kleiła się dobrze :) )

Kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy w bulionie, po wyjęciu rozgniatamy go widelcem.
Dodajemy koperek, natkę pietruszki, przyprawy, bułkę tartą.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł. ;)
    Tak się spodobały mi i mamie, że robimy je sobie w tygodniu na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkie warzywne kotlety, dlatego zamierzam wypróbować niebawem Twój przepis. Na zdjęciu wszystko wygląda apetycznie, więc sądzę, że się nie zawiodę. :)

    OdpowiedzUsuń