21.06.2011

BAKŁAŻAN FASZEROWANY KASZĄ

BAKŁAŻAN FASZEROWANY KASZĄ
* duży bakłażan
* 50g kaszy jęczmiennej
* 2 łodygi selera naciowego
* 2 średnie marchewki
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 duże pieczarki
* kolendra, kurkuma, sól, pieprz -do smaku, ilość wg własnego uznania

Bakłażana przekrawamy na pół i wyjmujemy miąższ. Połówki bakłażana nacieramy solą i odstawiamy. Miąższ kroimy w kostkę.
Gotujemy kaszę.
Na patelni podsmażamy posiekana cebulę, czosnek, seler. Po chwili dodajemy startą marchewkę, połowę miąższu z bakłażanów, ugotowaną kasze oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Połówki bakłażanów płuczemy z soli i nadziewamy je farszem.
Pieczemy 20min w 180c.


Zachęcam do udziału w akcji na Mikserze Kulinarnym pod hasłem Wegańskie przysmaki !!
Mam nadzieję, że nie tylko blogerzy wege i wegan zaprezentują tam swoje pyszności :-)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystkie faszerowane warzywa :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Jutro kupię bakłażana i wypróbuję, bo uwielbiam takie zapiekane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakłażana w każdej postaci lubię, a z dodatkiem kaszy jęczmiennej musi smakować niebiańsko!

    OdpowiedzUsuń