14.05.2011

PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z MASŁEM KOPERKOWYM

PLACKI ZIEMNIACZANE:
(proporcje na 8 niedużych placków):
* 3 dosć duże ziemniaki
* ok 40 ml mleka sojowego
* ok 40g płatków  błyskawicznych (ja użyłam orkiszowych)
* ok 40g mąki pełnoziarnistej

składniki mieszałam na oko, ale mam nadzieję, że powyższe proporcje są w miarę poprawne. Ciasto musi miec konsystencje umożliwiającą lepienie z niego placków.

MASŁO KOPERKOWE:
* masło roslinne
* posiekany koperek
* czarny pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

proporcje dowolne, ja dodałam sporo koperku -prawie cały pęczek na 2 duże łyżki masła.

Ziemniaki gotujemy, następnie ubijamy, dodajemy mleko płatki (wcześniej zalane wrzątkiem, aby namiękły) i mąkę.
Formujemy placuszki i smażymy do zarumienienia.

Masło mieszamy z posiekanym koperkiem i pieprzem.
Smarujemy nim placuszki.

Na zdjeciu widać jeszcze surówkę : ogórek zielony + kiełki słonecznika.

2 komentarze:

  1. te placuszki musza smakować obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. placki bardzo lubię :)
    Z masłem koperkowym jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń