13.04.2011

ZIEMNIACZANE KOTLECIKI

W mojej kuchni ziemniaki często stanowią bazę na kotlety i w takiej wersji lubie je najbardziej.
Można je łączyć z wieloma warzywami, poniżej jedna z możliwych opcji:

ZIEMNIACZANE KOTLECIKI

* 400g ziemniaków
* garść szczypiorku
* garść posiekanej czerwonej papryki
* 2 łyżki soku z cytryny
* łyżeczka kolendry
* sól, pieprz
* bułka tarta

Gotujemy i tłuczemy ziemniaki, dodajemy do nich resztę składników (poza bułką tartą) i mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy aż się zarumienią.


3 komentarze:

  1. I mam już pomysł na piątkowy obiad :D Dziękuję za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu, bardzo lubię takie kotleciki!Pychota! Najczęściej zjadam takie u mamy, bo mój czas nie pozwala takich sobie przygotować, ale kto wie, może skorzystam z Twego przepisu:) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze prosto z patelni. Ale mi smaka narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń