31.05.2011

SOJOWA PASTA DO KANAPEK

Właśnie skończyłam jeść śniadanie :-) :

SOJOWA PASTA DO PIECZYWA:
* kubek soi (namoczonej i ugotowanej)
* 2 łyżki orzeszków ziemnych
* cebula
* ząbek czosnku
* łyżka natki pietruszki
* łyżka szczypiorku
* sól (pominąć, jeżeli orzeszki były solone)
* łyżka oleju

Soje i orzeszki wraz z  łyżką oleju i czosnkiem blendujemy. Dodajemy trochę wody, żeby całość miała konsystencje pasty.
Posiekaną cebulę podsmażamy i dodajemy do pasty.
Dodajemy również natkę i szczypiorek -wszystko mieszamy, solimy do smaku.


Jeżeli do masy dodamy jakiś składnik, który sprawi, że pasta będzie łatwiej się lepić, to mozemy ją wykorzystać do zrobienia kotletów.
Zarówno w wersji kanapkowej, jak i kotletowej polecam marchewkę na dodatek :-)

1 komentarz:

  1. bardzo podoba mi się szata graficzna Twojego bloga, pomysł i ciekawe przepisy na śniadania - z tym zawsze miałam problem jeśli chodzi o dania bezmięsne :) mojemu Łasuchowi, jako sojożercy, od razu ta pasta zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń