07.05.2011

FALAFLE

Falafel to usmażona kulka z przyprawionej ciecierzycy. Ta wegetariańska potrawa jest popularna w krajach arabskich, u nas spotkałam się z nią jako dodatkiem do wege-hamburgerów.

FALAFLE
* 400g ciecierzycy
* cebula
* ząbek czosnku
* garść posiekanej natki pietruszki
* łyżka kminku
* łyżka kolendry
* jajko

Ciecierzyce moczymy przez noc.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy, następnie blendujemy je razem z ciecierzycą i przyprawami.
Dodajemy jajko, natkę, lepimy ciasto.
Nieduże kulki smażymy aż się zezłocą.






Takie kulki są fajnym dodatkiem do placków pita lub tortilli :)
Warto polać je jakimś sosem.

3 komentarze:

  1. Od dawna już przymierzam się do Falafeli. Już nawet miałem wczoraj kupić soczewicę (bo ciecierzycy nie mogę nigdzie dostać, a soczewica też często pojawia się w przepisach). W końcu będę musiał wypróbować.
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie, wielbicielki ciecierzycy, te kulki to poezja, lubię podać do nich sos jogurtowy z dodatkiem tahini.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Falafle uwielbiam wprost. jakiś ostry jak brzytwa sos tu widzę :-)

    OdpowiedzUsuń