24.04.2011

RYŻOWO-PIECZARKOWE KOTLECIKI

RYŻOWE KOTLECIKI
* 120g ugotowanego ryżu
* 200g pieczarek
* duża cebula
* 2 łyżki płatków owsianych
* 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
* 1/3 pęczka natki pietruszki
* bułka tarta
* przyprawy (wg uznania, ja dodałam pieprz i tymianek)

Płatki moczymy w wodzie, żeby napęczniały.
Podsmażamy drobno posiekaną cebulę, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, smażymy parę minut.
Mieszamy ryż, pieczarki, cebulę, orzechy, odsączone płatki, posiekaną natkę oraz przyprawy . Jeżeli masa nie jest wystarczająco zwarta dodajemy bułkę tartą.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy na złotobrązowy kolor.

1 komentarz:

  1. Bardzo pyszne kotlety. Wlasnie usmazylam i smakowaly calej rodzinie. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń