11.03.2011

ZUPA Z OGÓRKÓW

Ogórki nie należą do moich ulubionych warzyw, jednak ze względu na ich nadmiar w lodówce, musiałam je jakoś wykorzystać.

ZUPA Z OGÓRKÓW
* 2 zielone ogórki
* garść kukurydzy
* 4 łyżki mąki -ja użyłam ryżowej
* 3 szklanki bulionu (warzywnego)
* 4 łyżki masła
* 2 łyżki soku z cytryny
* garść posiekanej zieleniny/kiełków -ja użyłam natki pietruszki i koperku
* sól, pieprz do smaku

Ogórki kroimy w kostkę (razem ze skórką).
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, lekko podsmażamy. Dodajemy ogórki i smażymy ok. 2 min.
Po zdjęciu z ognia miksujemy. Dodajemy powstałą papkę do bulionu, doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny.
Dodajemy  kukurydzę i zieleninę (po przelaniu zupy na talerze)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz