13.03.2011

PLACKI Z CUKINII

PLACKI Z CUKINII

* duża cukinia
* pęczek szczypiorku
* 2-3 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej) tak żeby uzyskać lepką konsystencję-czasem trzeba dodać trochę wody
* ząbek czosnku
* 2-3 łyżki soku z cytryny
* sól, pieprz do smaku

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Siekamy drobno szczypiorek i dodajemy go do cukinii, wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy posiekany ząbek czosnku, przyprawy, sok z cytryny.
Formujemy małe kotleciki i smażymy z obu stron, aby się zarumieniły.

Do masy na placki można dodać również startą marchewkę, ja wolałam ją dodać osobno jako surówkę :)
Placki możemy także polać sosem na bazie jogurtu naturalnego z ziołami, ja tego nie zrobiłam ponieważ staram się ograniczać nabiał, ale osobom które go lubią polecam.

3 komentarze:

  1. Z cukinii robię pasztet, z sezonie na pewno zaprezentuje przepis. Znając jego smak, myślę, że te placuszki muszą być wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  2. znam ten przepis i bardzo często stosuję. Placki są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń